Приклади
міфів та правильних тверджень.
1. Краще їсти морську рибу, ніж річкову
(правильно, бо морська риба містить більше корисних речовин, особливо йоду,
жирів.
2. Шкідливо їсти свіжоспечений хліб
(правильно, бо свіжоспечений хліб утворює дуже щільну грудку, в яку погано
проникає слина, і тому вона довго розщеплюється і перетравлюється, навантажує
шлунок та кишечник);
3. Від молочного шоколаду більше
користі, ніж від чорного (правильно, бо в молочному шоколаді є молоко – джерело
білків, кальцію, вітамінів, а якщо молочний шоколад містить горіхи, родзинки –
це гарне джерело вітамінів (особливо вітаміну Е) та мікроелементів (калій));
4. Краще купувати хліб із висівками
(правильно, бо він містить більше вітамінів групи В і мікроелементів та корисну
клітковину, що покращує діяльність кишечнику, адсорбує шкідливі речовини);
5. Морська капуста є важливим та
корисним джерелом йоду (правильно);
6. Замороження ягід – найкращий спосіб
зберігання вітамінів та мінеральних речовин (правильно);
7. Сніданок треба заслужити
(неправильно, снідати необхідно, особливо якщо вечеряти вчасно – не пізніше
19.00);
8. Солодка газована вода – це гарний
напій (неправильно, бо вона містить багато цукру – близько 50-
9. М’ясо їсти – здоров’ю шкодити (неправильно, м’ясо – джерело повноцінного білка,
вітамінів, кровотворних мінеральних речовин);
10. Дорослим пити молоко – шкідливо
(неправильно, молоко – прекрасне джерело кальцію, повноцінного білка,
вітамінів, необхідних дорослій людині; лише у 7 – 9 % дорослих з віком
зменшується здатність перетравлювати молочний цукор, їм варто замінити молоко
іншими молочними продуктами – кефіром, йогуртом тощо);
11. Потрібно їсти лише рослинну їжу
(неправильно, бо в рослинних продуктах вкрай недостатньо повноцінних білків,
недостатньо жиророзчинних вітамінів, деяких мінеральних речовин);
12. Шоколад шкідливий (неправильно, в шоколаді містяться вітаміни, мікроелементи, корисні для організму);
13.Сало потрібно виключити з раціону
(неправильно,
14.Корисною є лише рафінована рослинна олія ( неправильно, в рафінованій олії значно менше корисних речовин, ніж у нерафінованій);
15.Варто обідати супом швидкого
приготування ( із пакетика) (неправильно,
бо в концентраті багато солі, консервантів, штучних барвників та
смакових добавок);
16. Крабові палички – корисний
натуральний морепродукт (неправильно, бо містять відходи рибних продуктів,
крохмаль, барвники та консерванти);
17.Якщо організмові не вистачає
заліза (недокрів’я), в першу чергу потрібно
їсти яблука та пити гранатовий сік (неправильно, залізо в
легкозасвоюваній формі міститься в м’ясі, тому при нестачі заліза в
першу чергу треба споживати м’ясо; з яблук залізо засвоюється в 10 разів
гірше);
18.Яйця не можна їсти, бо вони –
джерело холестерину (неправильно, хоч
яйця і містять холестерин, в них окрім того дуже багато корисних
речовин, у тому числі й тих, що знижують рівень холестерину в
організмі);
19. Варення – найкращий запас вітамінів
на зиму ( неправильно, бо при кип’ятінні, а потім при тривалому
зберіганні більша частина вітамінів (насамперед вітамін С) руйнується);
Немає коментарів:
Дописати коментар